Songs of the Soul - Zlín

 

Duchovní hudba, tak jak ji znám já, povznáší, rozradostňuje, dává pocit člověku, že není sám, že je tu esence neznámého, velmi silného a magnetického, podporujícího, milujícího, co dává sílu jít dál. A nejen to. Dává sílu jistoty, že všechna rizika, která v životě podstoupíme, jsou v podstatě vítaným směrem naší naučné stezky na tomto světě.

Já osobně mám největší zkušenost s duchovní hudbou prostřednictvím autora a duchovního mistra Srí Chinmoye. Před tím, než jsem se do ní zaposlouchala, jsem byla přesvědčena, že duchovní hudba je taková ta relaxační hudba, kterou mi moje milá paní Malíčková pustí u reflexní terapie, abych se jako víc uvolnila a odpočinula.

Když mi ale před časem organizátoři květnového koncertu Srí Chinmoye v kongresovém centru ve Zlíně, z Madal Bal vysvětlili a hlavně předvedli, co je smyslem meditace, zjistila jsem, že mně meditace vtáhne mnohem silněji, když současně poslouchám duchovní hudbu Sri Chinmoye. A tak jsem si ve své naučné stezce životem nějakou dobu myslela, že už jsem dál a teď už konečně vím, že duchovní hudba je tady k meditacím, k tomu, aby se člověk pohroužil sám do sebe někde o samotě, v tichu a poslouchal si duchovní hudbu, která ten daný okamžik umí krásně oslavnostnit a tak jsem pak schopna vnímat více život v jeho oslavné stránce.

Když jsem byla pozvána na květnový koncert duchovní hudby Srí Chinmoye do kongresového centra Zlín, váhala jsem, zda mám říct své kamarádce, aby šla se mnou, neboť jsem nevěděla, zda jí tento žánr zaujme. Jak moc jsem byla bláhová, se ukázalo prakticky hned po začátku koncertu. Byly jsme obě v úžasu, ani jedna z nás nečekala tak impozantní zážitek. Byl to skvělý nápad interpretovat tuto hudbu prostřednictvím velké invence jednotlivých interpretů a především jejich odhodlání nezištně sdílet takto duchovní odkaz autora. Byla jsem zaplněná pocitem radosti, že takový koncert, může krásně sdílet velký počet lidi současně a byla jsem potěšena, že bylo v sále viditelná sdílená radost. Myslím, že autor Srí Chinmoy by velmi potěšil, kdyby na koncertě mohl být osobně, neboť podle mého vnímání bylo krásně vidět, že se i zde naplňuje jeho idea šíření míru. Zcela přirozeně, krásně a bez potřeby projevit názor organizovaně. Za tento zážitek patří naše velké díky jak organizátorům, tak i interpretům.

A pokud jde o mne, já už teď vím zase víc, že duchovní hudba není jen k meditaci o  samotě, ale je tady pro všechny k oslavě života a hrdinství, které se k němu pojí, vždy a navždy. Koneckonců vždy tady byla, neboť když si čtu libreta například k barokním operám jako Georga Philippa Telemanna Daniel v jámě lvové, pak je to obzvlášť transparentní a působivé…

Broňa Orbesová

V pátek 13. Května se ve Zlíně uskutečnila výjimečná akce, a sice koncert mírových hudebníků a zpěváků z Evropy a USA – Songs of the soul. Tento koncert meditační hudby byl uskutečněn na počest duchovního mistra Sri Chinmoye. Tato zvláštní událost proběhla v kongresovém centru a byla určena pro všechny lidi, kteří měli zájem o hluboký a nevšední zážitek, který tento meditační koncert skutečně poskytl. Úroveň vystupujících umělců byla skutečně vysoká, co se týče hry na nástroje, ale také zpěvu. Mnohem důležitější kvality však byly duchovní síla a vnitřní mír, které byly ze všech zúčastněných cítit. Pozitivní energie prostoupila celým sálem a jsem vděčný, že jsem toho mohl být přítomen. Děkuji za inspirativní zážitek.

Roman